Vrijwilligerswerk

Kosten

Eenmalige donatie
In ruil voor je plaatsing en begeleiding door Counterpart Travels vragen wij je eenmalig EUR 340,- te doneren aan Stichting SYPO. Dit bedrag betaal je voor je vertrek naar Oeganda. Je donatie wordt gebruikt voor de projecten van SYPO, en de betaling van de lokale coordinator van Counterpart Travels in Oeganda.

Wat krijg je hiervoor?
We zoeken een vrijwilligerspositie voor je die goed aansluit bij jouw wensen en capaciteiten. Je krijgt praktische informatie om je reis goed voor te bereiden. We regelen leuke en veilige accomodatie voor je (ter plekke te betalen). We introduceren je bij je werkplek en koppelen je aan een Ugandese counterpart. We zijn ter plaatse om je met raad en daad te helpen.

Bijkomende kosten
Dit zijn je vliegticket, verzekeringen, vaccinaties en anti-malaria, levensonderhoud, vervoer en accomodatie. In sommige gevallen kun je kostenloos bij je project overnachten.

Accommodatie en voorbereiding

Counterpart Travels kan zorgen voor een accommodatie op een bereisbare afstand van je werkplek. Dit kan een guesthouse, gastgezin of logeergelegenheid bij je project zijn.

Bijvoorbeeld:

  • Kikwayi Hostel - In het dorpje Kikwayi aan het Victoriameer runt een kleine hulporganisatie dit hostel. Regelmatig overnachten er vrijwilligers van Counterpart Travels. Een prachtige plek om het echte rurale Afrika te leren kennen; niet altijd met stromend water en elektriciteit. Het ligt wel vrij afgelegen. De kosten zijn rond de EUR 7,- per nacht.
  • Gastgezin - Als je wilt kunnen we ook een gastgezin voor je te zoeken. Vaak is er geen elektriciteit of stromend water (douchen met jerrycan). Je betaalt rond de EUR 7,- per nacht direct aan je gastgezin. Betaal een paar dagen vooruit, zodat ze goed eten voor je kunnen kopen. Bedenk bij deze optie dat het een uitdaging kan zijn.
  • Hotel - In grotere steden zijn hotels te vinden in allerlei prijscategorieen. Ook in Mukono zijn hotels met meestal schone kamers.

Voorwaarden

Iedereen is welkom bij Counterpart Travels. Maar voordat je besluit om via ons vrijwilligerswerk te doen in Oeganda, is het belangrijk om een aantal zaken te weten.
  • 1. Opleiding en werkervaring - Je kunt in elk vakgebied en op elk niveau bij ons terecht. De positie die wij voor je zoeken stemmen we af op je interesses, opleiding en ervaring. Voor sommige posities wordt beoordeeld of je aan de functie-eisen voldoet.
  • 2. Kennisuitwisseling staat bij ons centraal - Counterpart Travels is niet de enige mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen in Oeganda; er zijn veel organisaties die uiteenlopende programma's aanbieden. Wij zoeken een positie die gericht is op kennisuitwisseling tussen jou en je Ugandese vakgenoot. We vinden het belangrijk dat jouw werk niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen in Oeganda zinvol en verrijkend is.
  • 3. Stevig in je schoenen staan - Een belangrijke voorwaarde is dat je stevig in je schoenen staat, goed alleen kunt zijn en initiatiefrijk bent. Het kan lastig zijn om in Oeganda te werken en op je werkplek zijn vaak geen andere westerlingen in de buurt. Hoewel dit de beste manier is om de Ugandese cultuur te leren kennen, kunnen de grote culturele verschillen uitputtend zijn. Daarnaast moet je in Oeganda goed op je gezondheid passen, bijvoorbeeld op je veiligheid in het verkeer. Wij helpen je met praktische problemen, maar je moet zelf tegen de Ugandese situatie bestand zijn.
  • 4. Goed voorbereiden - We verwachten dat je je goed voorbereidt; je inleest over Oeganda en praktische zaken voor je reis goed regelt. Wij geven je voor je vertrek al de belangrijkste informatie, maar aarzel niet om ons om raad te vragen.
  • 5. Aansprakelijkheid - Je werkt op geen moment voor Counterpart Travels. Counterpart Travels heeft slechts een bemiddelende functie tussen jou en je vrijwilligerspositie. In geval van nood zullen we je uiteraard zoveel mogelijk bijstaan, maar Counterpart Travels is nooit aansprakelijk voor materiele of immateriele schade. We zijn dan ook niet goed ingericht om je in noodgevallen in Oeganda bij te staan. Zorg daarom voor de juiste verzekeringen, en schrijf je voor vertrek in bij de Nederlandse ambassade in Oeganda.
  • 6. Zelf voor verzekeringen zorgen - Verzekeringen zijn je eigen verantwoordelijkheid. Zorg ervoor dat alle medische kosten, evacuatie en repatriering zijn gedekt. Hulp nodig bij het vinden van een geschikte reisverzekering? Kijk eens op TunaFish.
  • 7. Plaatsingsbijdrage - Als je akkoord bent met ons plaatsingsvoorstel, betaal je je plaatsingsbijdrage aan SYPO. Die ontvangen we graag voor je komst. Aangezien we met de bijdrage onze lopende kosten in Oeganda dekken, kunnen we geen geld teruggeven als je ontevreden bent over je plaatsing. Zorg er dus voor dat je vooraf tevreden bent met het voorstel. Mocht je werk in Oeganda toch tegenvallen, dan zullen we je wel kosteloos helpen om een andere positie te vinden.