Oeganda in het kort
Zo heeft Winston Churchill dit Oost-Afrikaanse land ooit bestempeld, staande op de koevanger van een rijdende locomotief. Oeganda heeft inderdaad veel moois te bieden: een variatie aan landschappen, van hoge bergen tot regenwouden en uitgestrekte savannes; de Nijl, die bij het Victoriameer ontspringt en zich over grote hoogteverschillen een weg door het land baant. Een aanzienlijk deel van Oeganda bestaat uit wildparken, zoals Murchison Falls, Queen Elizabeth, Kibale en Rwenzori. Naast de talloze ‘klassieke’ savannedieren zoals leeuwen, olifanten en giraffen zijn de vogels en berggorilla’s redenen op zich om Oeganda te bezoeken.
Hello muzungu!
In 1962 werd Oeganda onafhankelijk van Engeland. Nog steeds is Engels de voertaal, naast talloze inheemse talen, waarvan het LOeganda het meest wordt gesproken. Hoewel het Swahili als gemeenschappelijke taal van Oost-Afrika is aangewezen, gebruiken Ugandezen het niet veel; je hebt genoeg aan 'jambo!' en 'habari?', hallo, hoe gaat het? Als westerling ben je in Oeganda een 'muzungu' en daar kun je maar beter aan wennen. Vooral kinderen zullen onvermoeibaar 'hello muzungu!' naar je roepen.
Armoede en hoop
Tientallen jaren van politieke instabiliteit en burgeroorlog hebben Oeganda in de vorige eeuw tot een van de armste landen ter wereld gemaakt. Sinds de jaren '90 maakt het land een economische groei door. Toch is Oeganda zelfs voor sub-Sahara begrippen nog steeds erg arm. Het is te hopen dat nieuwe generaties zullen profiteren van de natuurlijke rijkdom die het land in zich heeft. Met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar heeft Oeganda de jongste bevolking ter wereld.
Weerpraatje
Het grootste deel van het land heeft een tropisch klimaat. De warmste periode loopt van december tot en met februari, het kwik loopt dan op tot 35C. In april/mei en oktober/november is het regentijd. De natste maand is meestal april. Ook in de regentijd schijnt de zon nog voldoende om voor een aangename temperatuur te zorgen. Als je de bergen ingaat is een dikke trui geen luxe - de toppen van Mount Elgon en de Rwenzori's zijn vaak bedekt met sneeuw.
Kortom
We raden je zeker aan om naast je activiteiten in Oeganda genoeg tijd in te plannen om wat van dit prachtige land te zien. Als je wilt, kunnen we je natuurlijk aan verdere tips helpen om het land te leren kennen.
Waar we werken
Mukono en Buikwe
Counterpart Travels organiseert vooral plaatsingen in het district Mukono en het aangrenzende district Buikwe. Deze districten liggen ten oosten van Kampala en grenzen aan het Victoriameer. Ze maken deel uit van het Buganda koninkrijk, waar Luganda de voertaal is. Het gebied is bekend om de vele medicijnmannen en andere traditionele genezers die er wonen. De koning heeft er slechts ceremoniele invloed, maar is zeer populair.
De stad Mukono
De belangrijkste plaats in de buurt is Mukono, een stad met ongeveer 60 duizend inwoners. Er zijn veel studenten omdat de Uganda Christian University (UCU) er is gevestigd.
Winkels en horeca
In Mukono zijn supermarkten en een grote buitenmarkt waar je van alles kunt kopen. Er zijn banken met pinautomaten, een postkantoor, telecomwinkel (voor simkaarten, beltegoed en een internetdongel) en talloze speciaalzaakjes. De plaatselijke horeca bestaat uit eenvoudige hostels, barretjes en restaurantjes en er is ook een luxer hotel-restaurant.
Vervoer
De weg van Kampala naar Jinja loopt dwars door de stad. Beide plaatsen zijn dan ook gemakkelijk te bereiken; matatu's (minibusjes) rijden af en aan; je hoeft maar te wenken en je wordt opgepikt. Voor vervoer over kortere afstanden staan overal boda-boda's voor je klaar, brommertaxi's waar je achterop kunt stappen - hoewel we sterk afraden deze brommertaxi's in het drukke verkeer van de stad te gebruiken.
In feiten
- Hoofdstad: Kampala
- Vliegveld: Entebbe (EBB)
- Officiële talen: Engels, Swahili, Luganda
- Munt: Uganda Shilling (UGX)
- Regeringsvorm: Republiek
- Religie: Christendom 84%, Islam 12% (de rest is kleinere/ natuurgodsdiensten)
- Ligging: Oost-Afrika, rond de evenaar
- Buurlanden: Kenia, Tanzania, Rwanda, Congo en Zuid-Soedan
- Oppervlakte: 5,8 x Nederland
- Inwoners: ongeveer 38 miljoen (gemeten in 2013)
Veiligheid en gezondheid
Oeganda is een relatief veilig land. De criminaliteitscijfers zijn laag en je kunt er zonder problemen reizen. Wel is het belangrijk dat je je goed voorbereidt en rekening houdt met een aantal veiligheids- en gezondheidsrisico's.Veel mensen associëren Oeganda nog steeds met het verschrikkelijke regime van president Idi Amin (1971 - 1979), maar sinds die tijd is er veel veranderd. Oeganda is nu een stuk veiliger. Toch is het belangrijk te beseffen dat politieke stabiliteit niet per se zal blijven bestaan. Oeganda is een land in sub-Sahara Afrika, waar vaak is gebleken dat de situatie snel kan veranderen.
Aandachtsgebieden
Counterpart Travels plaatst, op enkele uitzonderingen na, vrijwilligers in het zuiden van Oeganda, dat al decennialang stabiel en veilig is. Hoewel de situatie de laatste jaren aanzienlijk verbeterd is, raden we, indien niet nodig voor het specifieke werk dat je wilt doen, reizen in het uiterste noorden en noordoosten niet aan. In de hoofdstad Kampala raden we je aan demonstraties en andere grote bijeenkomsten te vermijden en altijd waakzaam te zijn. Voor actuele informatie over de situatie in Oeganda, raadpleeg het reisadvies van de rijksoverheid.
Verkeer
Het verkeer in Oeganda is nogal gevaarlijk; de wegen zijn slecht onderhouden en er wordt nog slechter op gereden. Het gebruik van bussen en matatu's (minibusjes) brengt risico's met zich mee. Chauffeurs in het drukke verkeer in en rond Kampala vertonen geregeld roekeloos rijgedrag. Hetzelfde geldt voor boda-boda's (motortaxi's). Als je toch een boda-boda gebruikt, maak de bestuurder dan vooraf goed duidelijk dat hij rustig moet rijden. Vooral 's avonds en 's nachts de weg op gaan moet je zoveel mogelijk zien te vermijden.
Gezondheid
Voor de benodigde vaccinaties en informatie over preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten adviseren we je ruim voor je vertrek naar Oeganda contact op te nemen met de GGD.